תפגיני חמלה.
נשימה עמוקה.
תפגיני חמלה. תפגיני חמלה. תפגיני חמלה…
אני חוזרת על המשפט הזה בראש כמו מנטרה בזמן שהגבר בן הארבעים שיושב מולי מספר לי על כל האנשים בחייו שהם "אידיוטים". הוא רוצה לדעת למה העולם מלא בכל כך הרבה אידיוטים. האם הם נולדים ככה? האם הם נעשים ככה? אולי זה קשור איכשהו בכל הכימיקלים המלאכותיים שמוסיפים למזון בימינו?
"בגלל זה אני מנסה לאכול אורגני," הוא אומר. "כדי לא להפוך לאידיוט כמו כל השאר."
כך מתחיל הספר "אולי כדאי לך לדבר עם מישהו". ספר שכל מי שקרא מחייך חיוך רחב ברגע שאומרים את שמו, ומי שעוד לא קרא, כדאי מאד שירוץ לקרוא.
את הספר כתבה לורי גוטליב, פסיכולוגית קלינית מארה"ב, והיא מספרת בו על כמה מטופלים שלה (באישורם ובהסוואה כמובן), וגם, באופן אמיץ וחזק ביותר, על הטיפול שהיא עצמה עוברת כמטופלת.
הספר מספר סיפור עם אנושיות. על מה זה להיות אנושי, אדם שחי פה בעולם. שמתמודד עם כאבים, פחדים, אובדנים, וגם רגעים רבים של צחוק, חברות, תקווה ושמחה.
הסופרת מצליחה לשזור לאורך הספר הסברים על איך עובד טיפול נפשי. כיצד היא מבינה את המטופל שלה – את ההיסטוריה שלו, את מערכות היחסים המוקדמות שלו, את ההתנהגות שלו בתוך הזוגיות שלו, ואת ההתנהגות שלו איתה, בתוך חדר הטיפול.
היא משתפת בכנות ופתיחות את מה שעובר לה בראש, גם התובנות הפסיכולוגיות, וגם המחשבות האנושיות ביותר. היא מלמדת, ממש מקנה ידע משמעותי על נפש האדם, על תיאוריות פסיכולוגיות ועל טיפול, אבל לרגע אחד הקוראת לא מרגישה שהיא קוראת ספר עיון. יש לה את הכשרון הזה לספר למידה.
הספר מביא הנאה רבה, וגם מזור ונחמה לקוראות וקוראים רבים, אבל אני ממליצה עליו כאן באופן מיוחד לנשות ואנשי טיפול.
כמי שעוסקת בטיפול את ממוקדת במטרות של המקצוע אותו למדת – שיפור תפקוד והשתתפות, שיפור שפתי, מוטורי או רכישה של מיומנויות למידה. אך לצד אלו, נרקמת מערכת יחסים טיפולית בינך לבין המטופל. הספר הזה יעזור לך להבין באופן עמוק כיצד פועלים מנגנונים נפשים כמו הדחקה, או פיצול. אחרי הקריאה ותביני הרבה יותר טוב אמא שמסרבת לקבל אבחנה של ילדה, או מטופלת שבפגישה אחת מעריצה אותך ובפגישה הבאה יש לה ביקורת נוראית עליך.
אם את מחפשת את הידע הפסיכולוגי הזה, מתוך הבנה כמה הוא חשוב, קריאת הספר הזה היא דרך נהדרת למצוא את מה שאת מחפשת. תמצאי את עצמך מתגלגלת מצחוק, בוכה, עוצרת רגע כדי לחשוב, ומרגישה הרבה יותר טוב עם עצמך כאדם וכמטפלת.